logo

•• Veľkochov a jeho vplyv na životné prostredie ••


Intenzívny chov hospodárskych zvierat nemá v dejinách poľnohospodárstva príliš dlhú tradíciu. Je výsledkom moderných vedeckých objavov a technologického vývoja. Vďaka metódam intenzívneho chovu živočíchov je mäso lacnejšie a dostupnejšie, do úvahy je však potrebné vziať aj etické problémy intenzívneho chovu. Tými sú negatívne následky pre blaho živočíchov a možnosť negatívneho ovplyvňovania výživy človeka.

Veľkochov dobytka patrí k významným odvetviam poľnohospodárskeho priemyslu, ale i k najvážnejším znečisťovateľom životného prostredia:

  • zaberá 30 % celkovej zemskej plochy,
  • vyprodukuje sa pri ňom až 64 % amoniaku, ktorý prispieva k vzniku „kyslých dažďov“,
  • produkuje skleníkové plyny,
  • znečisťuje pôdu a vodné toky, vrátane podzemných vôd, výkalmi.

Intenzifikácia a industrializácia poľnohospodárskej výroby viedla k osemnásobnému nárastu  svetovej produkcie medzi rokmi 1820 až 1975. V rovnakom časovom období sa z dôvodu automatizácie výrobných procesov znižoval počet pracovníkov v poľnohospodárstve. V 20 storočí sa veľkochovy ďalej rozrástli a v obrovskej miere nahradili tradičný chov hospodárskych zvierat. K úspechom intenzívneho veľkochovy prispel aj rozvoj výroby kŕmnych zmesí pre hospodárske zvieratá. Neúspechom intenzívneho chovu je skutočnosť, že takto chované zvieratá väčšinu života trpia stresom.

Hovädzí a bravčový dobytok, ktorý sa môže prechádzať vonku, zvyčajne trpí menším stresom. Jeho mäso je výživnejšie ak sa dobytku umožní prístup k prírodnej strave v podobe trávy a inej rastlinnej stravy.   

Ošípané kŕmené prírodnou potravou prijímajú viac omega - 3 nenasýtených mastných kyselín, vďaka čomu je na tieto zdravé látky bohatšie aj ich mäso. Vo veľkovýkrmni sa ošípané kŕmia najmä kukuricou, ktorá je bohatá na omega - 6 nenasýtené mastné kyseliny. Vysokú koncentráciu týchto látok, ktoré v nadbytku pôsobia škodlivosť, možno nájsť aj v ich mäse.

 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...